Protectia cadou are 110 cm, toti pomii fructiferi care nu sunt formati se scurteaza la 80 cm maxim 100 cm .
Protectia se umple cu paie si se trage peste copac dupa ce a fost scurtat inainte de temperaturile negative , iar la baza se leaga sau se acopera cu pamant. Si se scoate de pe copac cand trece perioada cu temperaturi negative.
Smochinul Gentil Bianco este un soi bifer avand doua productii pe an , foarte rezistent la frig. Produce fructe cu coaja subtire și carne dulce și gustoasă. Prima recoltă apare in august , a doua in septembrie.
Arborele de vigoare mare, foarte productiv și cu productie constanta la maturitate.
Fructul este mare, cu o greutate medie de peste 50 de grame, piriform, ghemuit, alungit, fără gât, cu pielea subțire
, verde deschis la începutul maturării, apoi colorată cu un galben deschis când fructul este
copt.La coacerea deplina coaja are fisuri longitudinale albe și nu este foarte aderenta la pulpa.
Pulpa este cărnoasă, de culoare roșu-chihlimbar, miere, rafinată.
Rezistă bine la frig și, prin urmare, este recomandat pentru zonele mai nordice ale tarii. Se livreza plante bine dezvoltate la 60-80 cm.
Alegerea locului de plantare:
-
Lumina: Smochinul Gentil Bianco are nevoie de mult soare pentru a produce fructe de calitate. Alege un loc care primeste soare cel putin 6-8 ore pe zi.
-
Sol: Prefera un sol bine drenat, fertil, usor alcalin sau neutru. Evita solurile argiloase care retin apa, deoarece radacinile smochinului pot putrezi.
-
Spatiu: Lasa suficient spatiu intre smochini, ideal 3-4 metri pentru a permite o crestere corespunzatoare a ramurilor.
Ingrijire in primul an:
-
Udatul: In primul an, smochinul are nevoie de udari regulate pentru a-si dezvolta un sistem radicular puternic. Asigura-te ca solul ramane umed dar nu inmuiat.
-
Fertilizarea: Aplica un ingrasamnt echilibrat la inceputul primaverii si apoi din nou in vara, pentru a sprijini cresterea si dezvoltarea.
-
Mulcirea: Pune un strat de mulci ( paie, frunze, scoarta ) in jurul bazei smochinului pentru a retine umiditatea si a preveni cresterea buruienilor.
Intretinerea pe termen lung:
-
Taierea: Taierea se face in mod obisnuit in timpul iernii, cand smochinul este in repaus vegetaiv. Elimina ramurile uscate sau bolnave si scurteaza ramurile care au crescut prea mult pentru a mentine o forma echilibrata si pentru a incuraja o productie mai mare de fructe.
-
Udarea: Odata ce smochinul este bine stabilit, udarea se poate reduce. In timpul verii, este important sa udam smochinul doar in perioadele de seceta prelungita.
-
Fertilizarea: Continua sa fertilizezi smochinul anual, la inceputul primaverii, pentru a sprijini productia de fructe. Un ingrasamant bogat in potasiu este benefic pentru productia de fructe.
Protejarea impotriva daunatorilor si bolilor:
-
Daunatori: Smochinul poate fi afectat de insecte precum afidele, acarienii si gandacii. Verifica regulat frunzele si fructele si daca este necesar foloseste insecticide naturale sau comerciale.
-
Boli: Este relativ rezistent la boli dar poate fi afectat de putregaiul radacinilor daca solul este prea umed. Asigura-te ca solul este bine drenat.
Recoltarea fructelor:
-
Perioada de recoltare : Fructele se coc de obicei la sfarsitul verii sau inceputul toamnei. Smochinele sunt coapte cand sunt moi la atingere si pielita devine usor ridata.
-
Metoda de recoltare: Culege smochinele cu grija deoarece sunt foarte delicate si se pot zdrobi usor. Este recomandat sa le consumi sau sa le conservi la scurt timp dupa recoltare.
Pomii fructiferi livrati la ghiveci , pot fi plantati pe tot parcursul anului exceptie perioada cand sunt temperaturi negative . Daca acest lucru nu este posibil ii pastrati intr-un loc ferit de inghet si udat periodic . Daca aceste instructiuni sunt respectate smochinul va creste sanatos si va produce fructe delicioase timp de multi ani.
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii cum este in imaginea de mai jos . La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Plantatul propriu-zis începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate cum apare in imaginea de mai jos si se amesteca cu pamantul din ghiveci .
Se așează pomul în gropa cu ghiveciul deasupra mușuroiului, incercand sa ingropam punctul de altoire 2-3 cm, dar nici daca ramane la nivelul soluli nu este gresit.
Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După plantarea pomului fructifer, se face o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa.
Imediat dupa plantare se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime care diferă în funcție de specia de pomimi fructiferi si tipul de coroană ales, între 60 cm și 70 cm ca si in imaginea de mai jos daca inaltumea este mai mare de 80 cm , daca nu se realizeaza anul urmator .
Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră .
Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri ca si in imaginea de mai jos:
· reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
· inceperea taierilor de formare a coroanei pomului.
Pentru a sti cati pomi avem nevoie intr-un perimetru, impartim suprafata totala a terenului (Lungime x latime), la suprafata totala ocupata de un pom (ex.4×4) ca si in imaginea de jos . Ex. la 2000 mp avem nevoie de 125 pomi fructiferi (2000/16=125).