Fasole Ferrari , 30g seminte

in ghiveci
7,00 Lei
In stoc

Durata de livrare: 1

Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: G77 Ai nevoie de ajutor? 0755387886
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)
Fasole Ferrari

Păstăile sunt deosebit de fine și au o culoare verde strălucitoare. Au doar 11 - 13 cm lungime și cu un diametru de 7 - 8 mm, sunt de cea mai bună calitate cerută de cumpărătorii în vrac pentru restaurantele de congelare și gastronomie. Pastaile sunt deosebit de rotunde, fragede, gustoase si fara sfori. Baza păstaie este concentrată în treimea superioară. Plantele sunt stabile și vitale. Se obțin recolte mari și sigure datorită rezistenței la virusul mozaicului fasolei, pete de arsuri și pete de grăsime.

Locul de
semănat

În aer liber Timp
de însămânțare L Mai - L Iulie

Recolta
Iulie - Octombrie

Potrivire
Mănâncă imediat, îngheță, păstrează

Îngrijire
Semănatul se face în rânduri de 40 - 50 cm, la fiecare 6 - 8 cm, 1 bob sau în sămânță ciorchine (la fiecare 40 cm 5 - 7 boabe). Adâncimea de însămânțare aproximativ 2 - 3 cm (germeni întunecați). Fasolea are nevoie de pământ de grădină bogat în humus, bine drenat și de o locație însorită, protejată de vânt. Nu lăsați niciodată semințele să se usuce complet, mențineți-le constant umede.

Când este
recoltat tânăr, „Ferrari” nu trebuie tăiat în bucăți și este potrivit ca garnitură de legume, dar poate fi folosit și în supe și salate.

Sfat
Fasolea fină este excelentă când este gătită cu puțină „mușcătură”. Savuroasa sau o nota usoara de usturoi scot aroma si mai bine. Se consuma doar fiert.
 

Fasolea – tot ce trebuie să știi despre cultura de fasole

Fasolea se cultivă pentru păstăile tinere și pentru semințele bogate în proteine, glucide, vitamine și săruri minerale. Planta de fasole are un sistem radicular superficial, care pătrunde în sol până la o adâncime 30-40 cm. Rădăcinile sale formează nodozități populate cu bacterii din genul Rhizobiumk, care are capacitatea de a fixa azotul atmosferic în sol. Tulpina fasolei este acoperită cu perișori, ramificată și are o înălțime variabilă. Frunzele sunt compuse din trei foliole ovale, ascuțite la vârf și grupate în inflorescențe de tip racem.

Fasolea începe să înflorească după 40-70 de zile de la semănat, în funcție de soi. Polenizarea are loc înainte ca florile să se deschidă. Fructul fasolei este o păstaie dehiscentă, care variază în formă și culoare. Semințele de fasole au o formă caracteristică, asemănătoare cu rinichii.

Ce cerințe are fasolea față de climă și sol?

Fasolea germinează la o temperatură minimă de 15° C. În perioada de vegetație, temperatura optimă este de 20-25° C. la temperaturi de 10° C, plantele de fasole se opresc din creștere și pot fi vătămate ireversibil. Fasolea are nevoie de intensitate luminoasă ridicată în timpul perioadei de vegetație, pentru a înflori și fructifica. De asemenea, necesită și o umiditate ridicată a aerului și a solului.

Pentru a avea sporuri însemnate de producție, se recomandă aplicarea udărilor în fazele de înflorire și fructificare. Fasolea preferă solurile profunde, bogate în humus, care au pH neutru sau slab alcalin.

Rotația culturii pentru cultura de fasole

Cele mai bune rezultate din cultura de fasole se obțin atunci când aceasta se plantează după culturi de legume care au fost fertilizate cu gunoi de grajd. Cele mai bune plante premergătoare culturii de fasole sunt tomatele, ardeiul, vinetele, spanacul, salata, ceapa verde, cartofii și varza timpurie. Nu se recomandă plantarea fasolei după floarea-soarelui, rapiță, trifoi sau lucernă.

Cum pregătești terenul pentru cultivarea fasolei?

Pregătirea terenului începe din toamnă, prin aplicarea fertilizării de bază, după care urmează lucrarea de arat. Înainte de semănat, în primăvară, solul se nivelează și se mărunțește bine, iar terenul poate fi erbicidat cu erbicide preemergente.

Cum se înființează cultura?

Semințele se tratează înainte de semănat. Semănatul poate începe atunci când temperatura din sol depășește 10° C pe parcursul mai multor zile, adică în perioada 15 aprilie-20 mai. Fasolea pitică se seamănă la 40 cm între rânduri și 5 cm între plantele de pe rând. Fasolea urcătoare se seamănă la o distanță de 90 cm între rânduri și 10-15 cm între plantele de pe rând sau 50 cm între cuiburi. Fasolea se seamănă la o adâncime de 5-6 cm.

Combaterea bolilor, dăunătorilor și a buruienilor din cultura de fasole

Bolile și dăunătorii se combat cu ajutorul tratamentelor cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor rezistenți la acțiunea produselor fitosanitare, este recomandat să se utilizeze produse alternative.

Fasolea este sensibilă și la îmburuienare, motiv pentru care se aplică 3-4 prăsile, în funcție de gradul de îmburuienare a terenului. De asemenea, combaterea buruienilor se poate realiza și utilizând erbicide omologate.

Rărirea plantelor

Plantele se răresc dacă este necesar, pentru a se asigura distanța necesară între plante.

Irigarea culturii de fasole

Irigarea este deosebit de importantă în cultura de fasole, pentru a se obține producții ridicate. Irigări se realizează în perioada de creștere a plantelor și în fenofaza înfloririi, legării și creșterii boabelor. Este recomandat să se utilizeze sisteme de irigare prin picurare și administrarea de apă dimineață, de câte ori este necesar, ținând cont de condițiile de mediu. Este mai puțin recomandată irigarea prin aspersie, deoarece aceasta creează condiții favorabile pentru apariția unor boli.

Fasolea necesită fertilizare

Până când înflorește fasolea, se poate efectua fertilizarea fazială a plantelor, prin sistemul de irigare prin picurare. Se utilizează îngrășăminte NPK solubile în apă, cu aplicare săptămânală, în doze mici. Se pot efectua și fertilizări cu îngrășăminte foliare, în funcție de necesitățile plantelor și de condițiile de mediu.

Pot fi aplicate îngrășăminte cu conținut ridicat de calciu și bor în perioada înfloririi și creșterii păstăilor, pentru o bună legare a fructelor.

În vederea menținerii umidității, a combaterii buruienilor și obținerii temperaturilor mai ridicate la nivel radicular, se poate realiza mulcirea solului, cu ajutorul unor folii speciale sau a diferitelor materiale organice.

Fasolea urcătoare necesită susținere suplimentară, care poate fi asigurată cu ajutorul sistemelor din spalieri și sârmă sau araci, în cazul suprafețelor reduse.

Când și cum se recoltează fasolea?

Păstăile verzi de fasole se recoltează eșalonat, la 2-3 zile distanță, în funcție de momentul în care ajung la mărimea optimă. Recoltarea se face dimineața sau seara, pentru a preveni deshidratarea păstăilor. În cazul fasolei boabe, recoltarea se face când toate părțile plantei sunt uscate. Această recoltare se face manual sau mecanizat. În cazul recoltării manuale, aceasta se realizează dimineața devreme, când este rouă, pentru ca păstăile uscate să nu se desfacă.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!