Alun Corylus avellana Tonda di Giffoni 140-160 cm , inmultit prin vitro , radacina libera

in ghiveci
25,00 Lei
Stoc epuizat
Cod Produs: C504 Ai nevoie de ajutor? 0755387886
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)
Alunul Tonda di Giffoni este o varietate viguroasă de alun, foarte rezistentă la boli. Productivitate foarte mare, acest alun este cultivat în sudul Italiei, în regiunea Salerno, unde este larg apreciat pentru producția și comercializarea alunelor.

Soi popular și ușor de întreținut,  Alunul Tonda di Giffoni atinge o înălțime adultă de 2 până la 3 m și se întinde pe mai mult sau mai puțin 3 m, foarte rezistent la frig, suportă temperaturi negative până la -30 ° C. Atenție, totuși, deoarece înflorirea timpurie poate fi sensibilă la înghețurile târzii. De asemenea, arbore decorativ în afara perioadei sale productive, iarna își arată ramurile de care atârnă amenti lungi, florile masculine galbene de 6 cm și florile feminine, feluri de muguri din care ies filamente subțiri roșii. Perioada sa de înflorire este timpurie, este din ianuarie până în martie. Alunul  Tonda di Giffoni este foarte productiv, dă o abundență de alune de mărime bună, rotunde, ușor de tăiat. Carnea lor este foarte albă, foarte parfumată și fermă. Recoltarea este de la începutul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie.
Poate fi polenizat folosind alte soiuri precum Segorbe, Tonda Romana , Tonda Gentile delle Langhe sau chiar Nocchione, ea insasi un excelent polenizator , poate poleniza toate soiurile. După doi-trei ani vei avea deja un profit bun.

Corylus avellana Tonda di Grifoni va prospera atunci când este plantat într-o gaură adâncă, într-un sol bine drenat. Amestecând pământ de grădină, pământ de ghiveci și compost, rădăcinile sunt încurajate să prindă rădăcini adânc. Cu o creștere destul de rapidă, va forma rapid garduri vii lacomi de paravane stufoase sau poate înflori în spatele unui pat. Poate fi tăiat după bunul plac la sfârșitul toamnei sau ineputul primaverii .

Pomii fructiferi sunt livrati cu radacina nuda, de aceea trebuie plantati in cel mai scurt timp posibil. Daca acest lucru nu este posibil ingropati radacinile lor intr-un loc ferit de inghet sau soare.
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii cum este in imaginea de mai jos .  La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Inainte de plantare, fiecare puiet este pregătit, acest proces fiind cunoscut drept fasonare. El constă în scurtarea vârfurilor rădăcinilor sau scurtarea cu o treime a rădăcinilor care sunt foarte viguroase, foarte lungi. Dacă avem rădăcină rănite sau rădăcini rupte, acestea se elimină total  cum este in imaginea de mai jos .

Deoarece pepiniara noastra livreaza pomii cu radacina nuda, este bine sa scufundati radacinile in apa pentru cca. 1-2 ore pentru hidratare imaginea de mai jos.


Plantatul propriu-zis începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate cum apare in imaginea de mai jos .


Se așează pomul în gropa cu rădăcinile deasupra mușuroiului, incercand sa ingropam punctul de altoire 2-3 cm, dar nici daca ramane la nivelul soluli nu este gresit.
Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După plantarea pomului fructifer, se face o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa.
Imediat dupa plantare se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime care diferă în funcție de specia de pomimi fructiferi si tipul de coroană ales, între 60 cm și 70 cm ca si in imaginea de mai jos.
Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră .
Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri ca si in imaginea de mai jos:
· reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
· inceperea taierilor de formare a coroanei pomului.

Pentru a sti cati pomi avem nevoie intr-un perimetru, impartim suprafata totala a terenului (Lungime x latime), la suprafata totala ocupata de un pom (ex.4×4) ca si in imaginea de jos . Ex. la 2000 mp avem nevoie de 125 pomi fructiferi (2000/16=125). 
Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!